Radosť na splátky

Obdobie Vianoc so sebou prináša tlak na zvýšenú spotrebu. Počnúc "výpredajmi" typu Black Friday a končiac krásnym vianočným stromčekom s množstvom darčekov pod ním.

Formy financovania dopriatej radosti sú rôzne. Niekto sa na Vianoce pripravuje, počíta s ich každoročným príchodom a tvorí si zodpovedne rezervu. Niekto čaká na odmeny, iný preferuje využitie cudzích peňazí.

Obľúbenou formou požičaných peňazí je kreditná karta, ale využívané sú aj iné úverové produkty bánk a žiaľ aj nebankových spoločností. Úrokové sadzby týchto produktov sa môžu pohybovať svojou ročnou percentuálnou mierou nákladov (RPMN) až cez 20%!! Požičané peniaze chvíľkovú radosť predražujú. Veď ako dlho sa dokážu deti radovať zo svojho nového tabletu? Po 3-4 dňoch je radosť preč, tablet - vec - zovšednie. Avšak bremeno pôžičky a s ňou spojené úroky si nesie "investor" so sebou do nového roka. Parádny tablet budú pripomínať už len pravidelné mesačné splátky. Latka bola nastavená vysoko.
Rodinné pôžičky taktiež nie sú výnimkou. Tie bývajú bezúročné, spravidla žiaľ najdrahšie, pretože zvyknú kaziť rodinné vzťahy.

Riešenie je veľmi jednoduché a nesie sa v duchu hesla "prikrývam sa iba perinou, na ktorú mám". Nepodliehajme rôznym výhodným zľavám, neopakujúcim sa ponukám, marketingovým nátlakom a vlastným emóciám.

Ak majú byť sviatky iba o bezmedznom obdarovaní sa materiálnymi vecami s prívlastkami najnovší, najlepší, najdrahší.. ide o sviatok konzumu. Mimochodom tu je odpoveď na otázku, či môžu zainvestované peniaze napr. do akcií ešte stále rásť, zhodnotiť sa. Jednoznačne môžu, pretože rastú hodnoty firiem, ktoré hasia tento neutíchajúci dopyt po tovaroch a službách.

Hokejka pre chlapca pod stromčekom, ktorá bola vstupenkou do sídliskových zápolení, už dnes nevie potešiť?? Svojho času to bol poklad nevymeniteľný za nič na svete. Obyčajná hokejka, na ktorú sa viaže množstvo zážitkov a nezabudnuteľných chvíľ. Z pohľadu dospelých má v dnešnej dobe snáď najväčšiu hodnotu čas trávený spoločne. Nie s telefónom v ruke, myšlienkami v povinnostiach a plánoch, ale 100% oddaný danej chvíli s rodinou, blízkymi. Užívať spoločne atmosféru Vianoc.